Hanuman Chalisa Lyrics in Hindi & English

श्री हनुमान चालीसा (Hanuman Chalisa), भक्ति और आध्यात्मिक अनुष्ठानों में विश्वासी हिंदू धर्म के एक प्रमुख स्तोत्र है। यह भगवान हनुमान को समर्पित ४० श्लोकों (चालीसा) का संग्रह है, जिसे अवधी भाषा में कवि तुलसीदास ने रचा था। श्री हनुमान चालीसा का पाठ लाखों भक्तों द्वारा उत्साहपूर्वक किया जाता है और इसे हनुमान भक्ति के एक महत्वपूर्ण प्रतीक के रूप में स्वीकारा जाता है।

श्री हनुमान चालीसा के श्लोकों (Hanuman Chalisa Lyrics) में भगवान हनुमान के गुणों, महिमा और भक्ति भाव का वर्णन किया गया है। यह भक्ति भावपूर्ण गीत भगवान राम के नाम की महिमा को स्तुति करते हुए एक प्रकार से उनके भक्त हनुमान को समर्पित है। चालीसा के प्रत्येक श्लोक में भक्तों को सार्थक संदेश दिया गया है, जिससे वे भगवान हनुमान के अद्भुत भक्ति और सेवाभाव का उदाहरण लेकर अपने जीवन में भगवान की भक्ति कर सकें।

यह हनुमान चालीसा के श्रद्धालु भक्तों के लिए एक अत्यंत प्रिय और मौलिक भक्ति ग्रंथ है जो उन्हें शक्ति, सुरक्षा और आध्यात्मिक उन्नति प्रदान करता है। इसका पाठ विशेषकर मंगलवार को अधिक शुभ माना जाता है और कई लोग रोजाना हनुमान चालीसा का पाठ करते हैं, जिससे उन्हें अपने जीवन के सभी क्षेत्रों में समृद्धि और समाधान की प्राप्ति होती है।

Hanuman Chalisa Lyrics (Hindi & English)

॥ दोहा (Doha) ॥

श्रीगुरु चरन सरोज रज निज मनु मुकुरु सुधारि ।
बरनउँ रघुबर बिमल जसु जो दायकु फल चारि ॥
बुद्धिहीन तनु जानिके सुमिरौं पवन-कुमार ।
बल बुधि बिद्या देहु मोहिं हरहु कलेस बिकार ॥

Shri guru charan saroj raj Neej manu mukur sudhari ।
Baranu raghubar bimal jasu Jo dayaku phal chari ॥
Buddhi heen tanu janike Sumero pavan kumar ।
Bal buddhi bidya deu mohi Hharau kales bikar ॥

॥ चौपाई (Chaupayee)

जय हनुमान ज्ञान गुन सागर ।
जय कपीस तिहुँ लोक उजागर ॥

Jai Hanuman gyan gun sagar ।
Jai kapis tihu lok ujagar ॥ 01॥

राम दूत अतुलित बल धामा ।
अंजनि पुत्र पवनसुत नामा ॥

Ram doot atulit bal dhama ।
Anjaani-putra pavan sut nama ॥

महाबीर बिक्रम बजरंगी ।
कुमति निवार सुमति के संगी ॥

Mahabir bikram Bajrangi ।
Kumati nivar sumati ke sangi ॥

कंचन बरन बिराज सुबेसा ।
कानन कुण्डल कुँचित केसा ॥४

Kanchan baran biraj subesa ।
Kanan kundal kunchit kesa ॥04॥

हाथ बज्र अरु ध्वजा बिराजै ।
काँधे मूँज जनेउ साजै ॥

Hath bajra aur dhvaja biraje ।
Kaandhe munj janeu saje ॥

शंकर स्वयं/सुवन केसरी नंदन ।
तेज प्रताप महा जगवंदन ॥

Sankar suvan Kesari nandan ।
Tej pratap maha jag bandan ॥

बिद्यावान गुनी अति चातुर ।
राम काज करिबे को आतुर ॥

Bidyavaan guni ati chatur ।
Ram kaj karibe ko aatur ॥

प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया ।
राम लखन सीता मन बसिया ॥८

Prabhu charitra sunibe-ko rasiya ।
Ram Lakhan Sita maan basiya ॥08॥

सूक्ष्म रूप धरि सियहिं दिखावा ।
बिकट रूप धरि लंक जरावा ॥

Sukshma roop dhari Siyahi dikhava ।
Bikat roop dhari Lank jarava ॥

भीम रूप धरि असुर सँहारे ।
रामचन्द्र के काज सँवारे ॥

Bhim roop dhari asur sahare ।
Ramachandra ke kaj savare ॥

लाय सजीवन लखन जियाए ।
श्री रघुबीर हरषि उर लाये ॥

Laye sanjivan Lakhan jiyaye ।
Shri Raghuvir harashi ur laye ॥

रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई ।
तुम मम प्रिय भरतहि सम भाई ॥१२

Raghupati kinhi bahut badhaee ।
Tum mam priye Bharat-hi-sam bhai ॥12॥

सहस बदन तुम्हरो जस गावैं ।
अस कहि श्रीपति कण्ठ लगावैं ॥

Sahas badan tumharo jas gaave ।
Asa-kahi Shripati kantha lagave ॥

सनकादिक ब्रह्मादि मुनीसा ।
नारद सारद सहित अहीसा ॥

Sankadik brahmadi munisa ।
Narad-sarad sahit ahisa ॥

जम कुबेर दिगपाल जहाँ ते ।
कबि कोबिद कहि सके कहाँ ते ॥

Jum Kuber digpaal jaha teh ।
Kabi Kovid kahi sake kahan teh ॥

तुम उपकार सुग्रीवहिं कीह्ना ।
राम मिलाय राज पद दीह्ना ॥१६

Tum upkar Sugreevahi keenha ।
Ram milaye rajpad deenha ॥16॥

तुम्हरो मंत्र बिभीषण माना ।
लंकेश्वर भए सब जग जाना ॥

Tumharo mantra Vibhishan maana ।
Lankeshvar bhaye sab jag jana ॥

जुग सहस्त्र जोजन पर भानु ।
लील्यो ताहि मधुर फल जानू ॥

Yug sahastra jojan par bhanu ।
Leelyo tahi madhur phaal janu ॥

प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माहीं ।
जलधि लाँघि गये अचरज नाहीं ॥

Prabhu mudrika meli mukh mahi ।
Jaladi langhi gaye achraj nahi ॥

दुर्गम काज जगत के जेते ।
सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते ॥२०

Durgaam kaj jagat ke jete ।
Sugam anugraha tumhre tete ॥20॥

राम दुआरे तुम रखवारे ।
होत न आज्ञा बिनु पैसारे ॥

Ram duwaare tum rakhvare ।
Hoat na adyna binu paisare ॥

सब सुख लहै तुम्हारी सरना ।
तुम रक्षक काहू को डरना ॥

Sab sukh lahe tumhari sarna ।
Tum rakshak kahu ko darna ॥

आपन तेज सम्हारो आपै ।
तीनों लोक हाँक तै काँपै ॥

Aapan tej samharo aape ।
Teenho lok hank teh kanpe ॥

भूत पिशाच निकट नहिं आवै ।
महावीर जब नाम सुनावै ॥२४

Bhoot pisaach nikat nahin aave ।
Mahabir jab naam sunave ॥24॥

नासै रोग हरै सब पीरा ।
जपत निरंतर हनुमत बीरा ॥

Nase rog hare sab peera ।
Japat nirantar Hanumant beera ॥

संकट तै हनुमान छुडावै ।
मन क्रम बचन ध्यान जो लावै ॥

Sankat se Hanuman chudave ।
Man karam bachan dyan jo lave ॥

सब पर राम तपस्वी राजा ।
तिनके काज सकल तुम साजा ॥

Sab par Ram tapasvee raja ।
Teen ke kaj sakal tum saja ॥

और मनोरथ जो कोई लावै ।
सोई अमित जीवन फल पावै ॥२८

Aur manorath jo koi lave ।
Sohi amit jeevan phal pave ॥28॥

चारों जुग परताप तुम्हारा ।
है परसिद्ध जगत उजियारा ॥

Charo yug partap tumhara ।
Hai parasiddha jagat ujiyara ॥

साधु सन्त के तुम रखवारे ।
असुर निकंदन राम दुलारे ॥

Sadhu sant ke tum rakhware ।
Asur nikanandan Ram dulare ॥30॥

अष्ट सिद्धि नौ निधि के दाता ।
अस बर दीन जानकी माता ॥

Ashta-sidhi nav nidhi ke daata ।
Asabar deen Janki mata ॥3

राम रसायन तुम्हरे पासा ।
सदा रहो रघुपति के दासा ॥३२

Ram rasayan tumhare pasa ।
Sada raho Raghupati ke dasa ॥32॥

तुम्हरे भजन राम को पावै ।
जनम जनम के दुख बिसरावै ॥

Tumhare bhajan Ram ko paave ।
Janam-janam ke dukh bisrave ॥

अंतकाल रघुवरपुर जाई ।
जहाँ जन्म हरिभक्त कहाई ॥

Anth-kaal Raghubar pur jaee ।
Jaha janma Hari-bhakht kahaee ॥

और देवता चित्त ना धरई ।
हनुमत सेइ सर्ब सुख करई ॥

Aur devta chitta na dharaee ।
Hanumanth se he sarba sukh karaee ॥

संकट कटै मिटै सब पीरा ।
जो सुमिरै हनुमत बलबीरा ॥३६

Sankat kate-mite sab peera ।
Jo sumire Hanumat balbeera ॥36॥

जै जै जै हनुमान गोसाईं ।
कृपा करहु गुरुदेव की नाईं ॥

Jai Jai Jai Hanuman gosaee ।
Krupa karahu gurudev ki naee ॥

जो सत बार पाठ कर कोई ।
छूटहि बंदि महा सुख होई ॥

Jo sath baar paath kar koi ।
Chuthee bandhi maha sukh hoee ॥

जो यह पढ़ै हनुमान चालीसा ।
होय सिद्धि साखी गौरीसा ॥

Jo yaha padhe Hanuman Chalisa ।
Hoye Siddhi Sakhi Gaurisa ॥

तुलसीदास सदा हरि चेरा ।
कीजै नाथ हृदय मह डेरा ॥४०

Tulsidas sada Hari chera ।
Keeje nath hridaye maha dera ॥40॥

॥ दोहा (Doha )

पवन तनय संकट हरन, मंगल मूरति रूप ।
राम लखन सीता सहित, हृदय बसहु सुर भूप ॥

Pavan tanay sankat harana Mangal murti roop ।
Ram Lakhan Sita sahit Hriday basau sur bhuup ॥

Hanuman Chalisa Video

What is Hanuman Chalisa?

हनुमान चालीसा (Hanuman Chalisa) हिंदू पौराणिक कथाओं में उभरते देवता भगवान हनुमान को समर्पित एक भक्तिपूर्ण स्तोत्र है। इसमें 40 छंदों (चालीसा) का समावेश है, जो 16वीं सदी के कवि तुलसीदास ने अवधी भाषा में रचा था। हनुमान चालीसा अत्यंत प्रतिष्ठित है और इसे विश्व भर में लाखों हिंदू लोग बड़े भक्ति भाव से पाठ करते हैं।

Music LabelT-Series
AlbumShree Hanuman Chalisa – Hanuman Ashtak
SingerHariharan
ArtistGulshan Kumar
ComposerLalit Sen, Chander
LyricsLyrics
Video DirectorShambhu Gopal

Who is Hanuman Ji – हनुमान जी कौन हैं?

भगवान हनुमान को रामायण महाकाव्य में महत्वपूर्ण देवता (God) माना जाता है। वे भक्ति, वीरता, साहस, और वफादारी के प्रतीक के रूप में प्रसिद्ध हैं। उन्हें अपने मानवीय शरीर और मगरमच्छ जैसे चेहरे के कारण मंगलिक कहा जाता है।

हनुमान चालीसा में हनुमान जी की महिमा और गुणों का वर्णन किया गया है। इसका पाठ करने से मान्यता है कि भक्त को सुरक्षा, शक्ति, और आध्यात्मिक उन्नति प्राप्त होती है। कई लोग इसे रोज़ाना या मंगलवार (हनुमान की पूजा के लिए शुभ माना जाता है) को अपने धार्मिक अभ्यास का हिस्सा बनाते हैं।

हनुमान चालीसा के माध्यम से न केवल आध्यात्मिक विकास होता है, बल्कि इसे जीवन में भय, बाधाएँ, और मुसीबतों का सामना करने में भी मदद मिलती है। इस स्तोत्र में हनुमान जी के असाधारण करिश्माई कारनामे, विशेषकर रावण ने देवी सीता को अपहरण किया था तथा उन्हें खोजने में उनके योगदान का वर्णन किया गया है।

हनुमान चालीसा किस भाषा में लिखी गई है?

हनुमान चालीसा अवधी भाषा में लिखी जाती है, लेकिन यह विभिन्न भाषाओं में और अनुवादों में भी उपलब्ध है। जो लोग मूल भाषा को समझ नहीं पाते हैं, वे अपनी मातृभाषा में इसे पाठ करते हैं।

हनुमान चालीसा हिंदू धर्म में महत्वपूर्ण सांस्कृतिक और धार्मिक महत्व रखती है और भगवान हनुमान के भक्तों के बीच एक प्रिय भक्तिस्तोत्र है।